Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar – Proceduri și sugestii

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv folosit de medicii ortodonți pentru a îndrepta dinții. Aparatele ortodontice convenționale sunt alcătuite din suporturi și fire metalice fixate pe dinți, care împing și trag treptat dinții în alinierea potrivită. Acesta este un proces care poate dura o perioadă de timp considerabilă și necesită controale și ajustări regulate, dar rezultatele nu numai că îmbunătățesc estetica facială, ci și vorbirea, igiena orală și masticația.

Există și alte opțiuni pe lângă aparatul dentar tradițional. Acestea sunt concepute pentru a fi mai discrete și pentru a oferi rezultate mai rapide. Unele dintre noile stiluri populare includ Invisalign, aparatul dentar lingual, Inman Aligner și 6 Month Smiles. Toate acestea funcționează diferit, dar au același rezultat. Ele sunt realizate din plastic transparent sau ceramică de culoarea dinților pentru a rămâne, practic, invizibile.

Cum poate ajuta aparatul dentar?

Aparatul dentar poate fi de ajutor în cazul unei game largi de probleme dentare, inclusiv:

  •  Dinți înghesuiți
  •  Spații între dinți
  •  Protruzia dinților (în cazul în care dinții de sus se suprapun prea mult peste cei de jos) 
  •  Retruzia dinților (când dinții de sus ies în afară)
  •  Supra-acoperirea (când dinții inferiori ies în afară) 
  •  OpenBite (în cazul în care dinții nu se întâlnesc atunci când mușcați)
  •  Linia mediană deplasată (când dinții de sus nu se aliniază cu cei de jos)

Rezolvarea acestor probleme nu numai că poate îmbunătăți estetica zâmbetului tău, dar te poate ajuta să menții o bună igienă orală. Deși poate fi descurajant să porți un aparat dentar, rezultatele merită tot efortul.

Aparatul dentar poate face ca îngrijirea sănătății orale să fie o provocare, dar îngrijirea dinților în această perioadă este la fel de importantă ca în orice alt moment. De fapt, în multe privințe, este chiar mai important să menții obiceiuri sănătoase de periaj și de alimentație în timp ce porți aparat dentar, pentru a preveni orice colorare după ce aparatul dentar este scos.

Spălatul pe dinți în mod regulat este chiar mai important cu aparat dentar decât fără aparat dentar, deoarece alimentele pot rămâne cu ușurință blocate în firele și suporturile aparatului dentar. Acesta este motivul pentru care se recomandă de curățat de 3 ori pe zi, sau după fiecare masă.

3 pași ușori pentru a menține igienă orală:

  1. Periaj dentar prin tehnica Bass modificată:

a. Fiecare arcadă se împarte în sectoare, începând cu cel mai lateral dinte prezent pe arcadă

b. Se periază mai întâi fețele din față, apoi cele din spate, iar în final fețele plane ale dinților

c. Perii periuței de dinți se așază în unghi de 45 de grade față de axul longitudinal al dinților (paralel cu fețele plane), cu capătul filamentelor îndreptat înspre și în contact cu marginea gingiei

d. Se exercită o ușoară presiune vibratorie în axul fibrelor, folosindu-se mișcări scurte de înainte-înapoi, fără a se desprinde vârful perilor

e. Se efectuează, pentru fiecare grupă de dinți, atât pe fețele din față, cât și pe cele din spate, aproximativ 20 de astfel de curse vibratorii, timp de 10 secunde

f. Astfel, se curăță suprafețele dentare, mai ales în treimea gingivală a coroanelor dinților

g. Se repetă succesiunea de mișcări de-a lungul arcadei, atât pentru fețele din față, cât și pentru cele din spate

h. Suprafețele ocluzale se curăță prin presarea perpendiculară și fermă a filamentelor în șanțuri și gropițe și activarea periuței cu 20 de mișcări scurte înainte-înapoi

i. Caninul va fi periat în 2 etape: prima dată se periază jumătatea distală a feței vestibulare împreună cu dinții din lateral, iar a 2-a oară se va peria cealaltă jumătate cu dinții din față.

2. Igienizarea interdentară: periuțe interdentare, duș bucal (irigator dentar) sau ață dentară

3. Apă de gură

De menționat este și faptul că pentru aparate dentare și lucrări protetice există o ață dentară specială: superfloss.

De asemenea, medicii ortodonți sugerează evitarea :

  • alimentelor lipicioase, deoarece acestea se pot bloca sub aparatul dentar și pot provoca desprinderi. 
  • alimentelor tari, deoarece acestea pot rupe legătura dintre brackeți și smalț 
  • alimentelor și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr și acid, deoarece acestea fac igiena orală mult mai dificilă și pot duce la deteriorarea smalțului.

Atunci când ortodontul stabilește că tratamentul este finalizat, aparatul dentar va fi îndepărtat printr-un proces simplu și relativ nedureros. Odată ce aparatul este îndepărtat, cimentul de lipire rămas va fi îndepărtat.

Este important să faci o curățare orală completă după îndepărtarea aparatului dentar. 

Te așteptăm la Sentrumdent pentru a descoperi împreună cu medicii noștri care este opțiunea potrivită pentru tine și nevoile tale!

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro