Sensibilitatea dentară: ce este, cauze și metode de tratament

Sensibilitatea dentară este o afecțiune des întâlnită, care are impact asupra calității vieții, în special în ceea ce privește dieta alimentară, menținerea unei bune igiene orale, dar și aspecte legate de estetică.

Ce este sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară este definită ca o durere scurtă și ascuțită care apare atunci când straturile exterioare de protecție ale dintelui, smalțul sau cementul, sunt eliminate, și dentina este expusă la stimuli exteriori.

Vorbim de sensibilitate dentară în momentul în care simțim durere la temperaturi extreme (rece sau fierbinte), la stimuli tactili sau chimici, iar starea de disconfort nu poate fi atribuită niciunei alte patologii dentare.

Afecțiunile dentare ce trebuie excluse, pentru a avea diagnosticul de sensibilitate dentară, sunt cariile dentare, pulpita, traumatisme dentare, lucrări protetice fracturate, sensibilitate după tratamentul cu implant dentar sau alte lucrări protetice, infecții gingivale sau boala parodontală.

Sensibilitate dentară – cauze și factori de risc

Există mai multe cauze care pot favoriza sau determina sensibilitatea dinților:

  • pierderea smalțului cauzată de uzură, abraziune sau eroziune
  • retracția gingivală și expunerea rădăcinii dintelui din cauza cariilor dentare și bolii parodontale
  • igiena orală deficitară care permite apariția tartrului și plăcii bacteriene
  • netratarea cariilor dentare
  • intervenții chirurgicale asupra gingiei care duc la expunerea rădăcinii dintelui
  • obturații fisurate
  • o dietă bogată în băuturi sau alimente acide
  • reflux gastric

Periajul agresiv și frecvent al dinților și tratamentele de albire dentară sunt menționate ca posibile cauze ale sensibilității dinților, însă prevalența sensibilității dinților determinată de acești factori nu a fost stabilită clar.

Sensibilitate dentară – diagnostic

Sensibilitatea dentară poate fi diagnosticată doar de medicul stomatolog, fiind nevoie de un control amănunțit în acest sens.

Medicul va determina dacă este vorba despre sensibilitate dentară după ce va investiga istoricul medical al pacientului și după ce va afla răspunsurile la întrebări precumintensitatea durerii, când a apărut starea de disconfort și factorii care contribuie la creșterea sau scăderea intensității durerii.

Pacientul va fi apoi examinat de către medicul stomatolog, care va reconstitui factorii stimulatori ai sensibilității dentare pentru a determina gradul de durere resimțit de acesta.

Sensibilitate dentară – metode de tratament

În stabilirea tratamentului, medicul stomatolog trebuie să ia în calcul, mai întâi, eliminarea sau tratarea cauzelor care declanșează sensibilitatea dinților.

Astfel, dacă periajul agresiv sau incorect este una dintre cauzele sensibilității dentare, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unor periuțe de dinți cu perii moi, pastă de dinți sau pulberi dentare, precum și tehnici de periaj adecvate.

Fluorizarea și pasta de dinți cu fluor

Pasta de dinți cu fluor sau pastele de dinți special concepute pentru desensibilizarea dinților reprezintă o metodă de tratament pentru hipersenbilitatea dentară.

Fluorizarea în cabinetul medicului stomatolog poate fi una dintre metodele de tratament recomandate.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser reprezintă o opțiune pentru pacienții cu sensibilitate dentară. În funcție de tipul de laser și parametri terapeutici, eficacitatea laserului poate fi până la 100%.

Apa de gură

Studiile au demonstrat, de asemenea, rezultate bune în ceea ce privește sensibilitatea dentară atunci când este utilizată apa de gură ce conține azotat de potasiu și fluor.

Dacă retracția gingivală este cauza sensibilității dinților, recomandarea dentistului va fi o consultație la medicul parodontolog, singurul în măsură să stabilească tratamentul în acest caz.

Dieta alimentară

Pacienții cu sensibilitate dentară trebuie să acorde o atenție deosebită dietei alimentare. Astfel, potrivit specialiștilor, băuturile carbogazoase, citricele, băuturile alcoolice, dar și anumite produse lactate (iaurt) pot acționa drept agenți erozivi și pot provoca disconfort sau dureri la nivelul dinților.

În concluzie, sensibilitatea dentară este o afecțiune cronică din ce în ce mai răspândită în rândul adulților, care apare în momentul expunerii dentinei ca urmare a pierderii smalțului sau cementului dentar.

Gradul de sensibilitate depinde de mai mulți factori, medicul stomatolog fiind cel care va stabili diagnosticul și care va recomanda metoda optimă de tratament.

În cazurile de sensibilitate ușoară până la moderată, medicul stomatolog  va recomanda tehnicile corecte de periaj și utilizarea de paste de dinți sau alte produse și agenți de desensibilizare.

În cazurile de sensibilitate severă se recomandă tratament în cabinetul medicului stomatolog, precum și vizitele regulate pentru monitorizarea situației.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro