Îngrijirea dentară – Ce presupune și când ai nevoie de ea

Prezența tartrului și a plăcii bacteriene duce la apariția a două afecțiuni asupra dinților: cariile dentare și bolile gingivale. Acestea se formează pe baza tartrului, iar lipsa unei igiene orale corecte și regulate poate afecta substratul formării dinților într-un timp destul de scurt. 

Ce este tartrul? 

Tartrul este depozitul calcificat de la baza dinților ce poate acoperi parțial sau total gingia. Tartrul se formează atunci când particulele alimentare creează o peliculă pe dinți, aceasta fiind placa bacteriană. Dacă nu este curățat, acest strat se întărește, mai apoi decolorându-se și, astfel, apare tartrul. 

Dinții afectați pot dezvolta carii, deoarece acesta, în timp, deteriorează smalțul dentar, iar interiorul dintelui nu mai are protecție pentru a reuși să se apere împotriva bolilor dentare. 

Știai că există două tipuri de tartru?

În funcție de poziția sa față de gingie, tartrul poate fi deasupra liniei gingivale și se numește tartru supragingival. Acesta este de o culoare alb-gălbuie și are consistențe diferite în funcție de momentul apariției. La început este moale și incolor, iar treptat își schimbă ambele caracteristici, fiind influențate de fumat, de consumul de cafea sau de sucuri colorate. Atunci când tartrul este de o culoare mult mai închisă și de o duritate ridicată, acesta se numește tartru subgingival. Mineralizarea tartrului, în general, se produce din cauza salivei, dar la acest tip de tartru, sângele este cauza. Din păcate, nu este afectată doar gingia, ci și tot ce se află sub ea, adică dentina, țesuturile conjunctive, oasele, iar deseori acesta necesită control anual, pentru a descoperi din timp problema. 

Cum afli că ai tartru dentar? Iată semnele apariției plăcii dentare:

⦁ Dinții tăi se simt încărcați? Dinții curați ar trebui să fie netezi, dar atunci când tartrul se acumulează la suprafață, dinții tăi se pot simți aspri când îi atingi cu limba. Acest lucru se poate întâmpla adesea când nu te-ai spălat pe dinți dimineața, dar dacă senzația continuă pe tot parcursul zilei, poate fi un semn că se acumulează prea multă placă dentară ce duce la tartru.
⦁ Ai respirație urât mirositoare? Placa poate conține bacterii ce pot produce un miros neplăcut.
⦁ Dinții tăi sunt galbeni? Când placa se acumulează pe dinții tăi, culoarea lor se poate schimba spre alb-gălbui. 
⦁ Gingiile tale par roșii și umflate sau sângerează în timpul periajului? Prea multă placă îți poate irita gingiile, făcându-le să se umfle și să se simtă sensibile.
⦁ Ai acumulare de tartru? În timp, dacă placa nu este îndepărtată, aceasta se poate întări în interiorul cavității bucale. Poți spune că ai tartru dacă vezi o acumulare de crustă galbenă sau maro pe dinți, în special de-a lungul liniei gingiilor. Când tartrul se acumulează sub gingii, poate provoca infecții profunde care pot duce la pierderea unuia sau mai multor dinți.
⦁ Dinții tăi se simt sensibili? În timp, placa de tartru poate provoca retragerea gingiilor, ceea ce duce la expunerea terminațiilor nervoase și poate face dinții să se simtă mai sensibili.

De ce este tartrul o problemă?

Acesta afectează sănătatea dinților, iar ei dezvoltă o vulnerabilitate în fața bolilor. Cu cât se extinde pe toată suprafața dinților, aceștia încep să se descompună și să formeze carii. Chiar dacă smalțul este cel mai dur element al corpului uman, acesta formează mici orificii ce distrug în timp suprafața dentară. 

Tartrul poate provoca:
⦁ Gingivită –  inflamația superficială a gingiilor ce apare din cauza bacteriilor, fiind primul stadiu al bolilor parodontale.
⦁ Carii – distrugerea țesutului dur al dintelui. 
⦁ Halenă – mirosul neplăcut al respirației
⦁ Sângerarea gingiilor
⦁ Retracție gingivală – procesul de retragere a țesutului gingiilor din poziția naturală până la rădăcini
⦁ Pungi parodontale patologice – lipsa țesutului ce unește dintele de osul dentar
⦁ Mobilități dentare – mișcarea dinților în interiorul gingiei
⦁ Pierderea dinților

Igienizarea dentară corectă poate fi realizată acasă, prin periaj zilnic, prin utilizarea aței dentare și a pastei de dinți, dar este recomandat să mergi la medicul dentist pentru a putea efectua o igienizare profesională. 

În ce constă igienizarea profesională?

Se îndepărtează tartrul prin procedura numită detartraj, se spală dinții prin Airflow cu bicarbonat de sodiu ce curăță petele provocate de tartru, iar la final se efectuează periajul profesional cu pastă de dinți specială pentru dezinfectarea și îndepărtarea impurităților.  

Vino și tu la cabinetul Sentrumdent din Cluj-Napoca și beneficiază de o curățare profesională a dinților și a gingiilor tale.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro