Sanatatea orala si sarcina. De ce este important mersul la dentist, chiar si in sarcina?

Sarcina este un moment fascinant, pe care fiecare femeie il experimenteaza diferit. Dar nu multe persoane se gandesc la aceasta perioada in corelatie cu sanatatea orala, ca parte din sanatatea generala a femeii insarcinate, ignorandu-i, de multe ori, importanta. Internetul este plin de informatii eronate si de mituri despre sanatatea dintilor, in timpul sarcinii. Multe femei insarcinate ajung sa nu beneficieze de ingrijrea dentara de care au nevoie, ceea ce are urmari si asupra sanatatii orale a copilului, avertizeaza medicii stomatologi. 

Multe tinere mame raman cu falsa impresie ca ar trebui sa evite mersul la stomatolog, atunci cand sunt insarcinate sau cand alapteaza. Acest lucru este gresit, afirma specialistii in stomatologie, ba chiar mai mult, sanatatea orala a unei femei insarcinate este un indicator puternic al potentialelor probleme de sanatate orala ale copilului.

Sarcina si afectiunile gingivale

Sanatatea dintilor mamei ar trebui sa fie o parte importanta a ingrijirii prenatale, spun specialistii. Sarcina le poate face pe femei mai sensibile in fata afectiunilor gingivale.

In timpul unei sarcini, organismul unei femei sufera anumite modificari hormonale. Estrogenul, aflat in cantitate mare, produce modificari, inclusiv vasculare. Astfel, gingiile sangereaza mult mai usor,(afectiune ce poarta numele de gingivita de sarcina), apare greata si varsaturile din sarcina, apar inflamatii gingivale si, pe acest fond, se pot produce o multime de probleme dentare.

Aproximativ 60-75% dintre femeile insarcinate au gingivita, o faza incipienta a bolii parodontale, potrivit statisticilor. Daca gingivita nu este tratata, se poate ajunge la pierdere osoasa si la infectia gingiilor. Dintii care au un suport osos slab vor incepe sa se miste si, in cazuri avansate se poate ajunge chiar la pierderea dintilor prin extractie.  

Totodata, mamele ar trebui sa mai stie si ca o sarcina nu are impact asupra compozitiei dintilor. Dintii nu isi pierd calciul, in timpul sarcinii, acesta fiind unul dintre cele mai raspandite mituri.

Cariile dentare in sarcina

Specialistii arata ca femeile insarcinate au un risc mai mare de carii, pe fondul unor schimbari in comportamentele alimentare. Bacteriile care determina aparitia cariilor, in sarcina, pot fi transmise si copilului, prin contact, dupa nastere. 

Este important ca o femeie insarcinata sa mearga la stomatolog, atat in timpul sarcinii cat si in timpul alaptarii, insa ideal ar fi ca toate problemele stomatologice sa fie rezolvate inainte de conceptia unui copil, astfel se pot evita sau reduce la minim eventualele urgente ce pot aparea in aceasta perioada. Insa, un numar mare de proceduri stomatologice pot fi realizate in perioada sarcinii. In timpul unei consultatii, medicul stomatolog va poate explica cum anume se pot realiza tratamentele.

Atat extractiile dentare cat si tratamentele de canal sunt proceduri sigure in sarcina, care pot fi realizate, la nevoie, in orice etapa a sarcinii. 

„Igienizarile sunt chiar recomandate in perioada sarcinii pentru ca modificarile care se produc, la nivelul cavitatii orale sa nu conduca spre afectiunile mentionate anterior: leziuni carioase, gingivita de sarcina, tratamente endodontice si chiar pierderea dintilor prin extractii dentare. Pe langa procedurile stomatologice, este importanta si mentinerea unei rutine de ingrijire acasa, periaj dentar de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosirea atei dentare si a apei de gura cu fluor.

In plus,  o metoda foarte eficienta in eliminarea senzatiei de greata la femeile insarcinate este mestecarea gumei fara zahar.

Radiografiile si anesteziile in sarcina

Exista situatii in care o femeie insarcinata poate astepta sa faca o radiografie, dupa ce naste. Totusi, ingrijirea orala, inclusiv radiografiile dentare si anestezia locala, sunt proceduri sigure pe perioada sarcinii. Radiografiile nu au un volum suficient de mare de radiatii ca sa afecteze fatul, nu produc defecte la nastere si nici nu sporesc riscul de avort. Totodata, anumite substante folosite in anestezie sunt si ele sigure si nu au un impact negativ asupra dezvoltarii si sigurantei copilului.

Dieta si sanatatea orala

Chiar si in timpul sarcinii, este important ca o femeie sa acorde o atentie sporita dietei, pentru o sanatate orala buna. Reducerea consumului de zahar poate ajuta la prevenirea aparitiei cariilor, dar este si o decizie inteleapta pentru o sanatate generala mai buna. 

Consumul de fructe si legume ar trebui sa fie prioritar, in sarcina, pentru ca acestea ofera protectie sporita dintilor si ofera fatului nutrientii de care are nevoie in dezvoltare. 

Daca aveti nevoie de atentie medicala stomatologica in timpul sarcinii, va asteptam la clinica Sentrumdent.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro