Inlay, Onlay vs Obturații

Caria este una dintre cele mai des întâlnite probleme dentare. Prin urmare, restaurările dentare sunt cele mai frecvente proceduri efectuate de medici. În ultimii ani, au apărut o mulțime de opțiuni pentru tratarea acestei probleme, unele dintre ele fiind elaborate pentru a crește durabilitatea lucrării. 

Restaurările dentare poartă numele de obturații coronare, cunoscute și sub numele de plombe (obturații directe) sau Inlay și Onlay (incrustații indirecte). 

În articolul acesta, vei afla care sunt diferențele și avantajele fiecăruia.

Obturațiile coronare

Sunt cele mai elementare restaurari dentare. Structura dentară deteriorată și afectată de carie este îndepărtată și înlocuită cu un material din compozit.

Inlay 

Se utilizează de obicei atunci când cavitatea este prea mare pentru o simplă obturație. Inlay-ul este fabricat in laboratorul dentar ca o singură piesă solidă, pentru a se potrivi formei și dimensiunii specifice a cavității, carei se cimentează in interiorul cavitătii.

Onlay

Este mai mult decât un Inlay, dar nu este neapărat o coroană. Această restaurare se caracterizează prin faptul că acoperă cel putin un cuspid al dintelui și este fabricată ca o singură piesă solidă care se cimenteaza adeziv.

Obturațiile coronare comparativ cu Inlay

Teoretic, aceste două tipuri de restaurare pot fi folosite de multe ori în mod alternativ, dar Inlay-urile sunt destinate, de obicei, cavităților mult mai mari. Ambele implică îndepărtarea cariei existente cu o freză și umplerea cavitatii rezultate in urma curatarii dinteluil, dar modul în care este umplut acel spațiu este punctul în care diferă, în principal. În cazul unei obturații, se folosește un material compozit pentru a umple cavitatea și este un proces mult mai rapid, implicând doar o singură vizită la medicul dentist. Dezavantajul este ca in cazul cavitatilor mari, din cauza contractiei de priza a materialelor compozite, pot aparea fisuri in dinte.

În cazul unei incrustații (Inlay/ Onlay), spațiul este umplut cu o singură piesă solidă, care este, de obicei, realizată dintr-un material precum  ceramica, zirconul sau aurul. Incrustația trebuie să fie făcută exact la forma și dimensiunea spațiului gol si va fi cimentata intr-o sedinta ulterioara.

Avantajul incrustatiilor este că nu se contractă  ca si o obturație după ce a fost plasată, astfel încât există mai puține șanse ca restaurarea săproduca microfisuri la nivelul dintelui.

Exista si unele diferente estetice date de tipul de material: materialele compozite in timp isi pot schimba culoarea sau se pot abraza, ceramica si zirconul au stabilitate coloristica, nu isi modifica culoarea si forma in timp. 

Inlay în comparație cu Onlay

Principala distincție între un Onlay și un Inlay este că un Onlay va acoperi cel putin un cuspid al dintelui, în timp ce un Inlay umple doar zona dintre cuspizi . 

Inlay-urile sunt folosite pentru a umple partea centrală a unui dinte deteriorat, iar Onlay-urile se folosesc pentru repararea suprafețelor laterale sau a suprafeței de mestecat a unui dinte. Aceste părți de mușcătură sau de mestecat se numesc cuspizi. În funcție de gradul de deteriorare, medicul dentist poate reface întreaga suprafata masticatorie a dintelui sau doar o zona cu ajutorul restaurării Onlay.

Restaurările dentare Inlay și Onlay reprezintă cele mai bune alternative la obturații (plombe) și, de asemenea, opțiuni conservatoare în locul coroanei. Inlay și Onlay îndepărtează mai mult din structura dentară decât în cazul obturației, dar îndepărtează, totuși, mai puțin din dinte în comparație cu coroana dentară.

Acum că ai înțeles mai multe despre aceste tipuri de tratamente, te așteptăm la Sentrumdent pentru a descoperi împreună cu medicii noștri care este opțiunea potrivită pentru tine.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro