Frenectomia la copii și adulți: ce este și când este nevoie de ea

Ce este frenul?

Frenul reprezintă un țesut format din fibre musculare și membrană. Acesta are rolul de a asigura mobilitatea unui organ din corpul uman. Chiar dacă acest tip de țesut poate fi localizat în diferite părți ale organismului, frenul bucal este foarte cunoscut și comun în cazul copiilor.

Ce este frenectomia și când este necesară?

Frenectomia reprezintă o intervenție chirurgicală care presupune înlăturarea sau modificarea poziției frenului bucal. Această procedură se realizează doar de către medici specializati pe acest domeniu. Frenectomia presupune realizarea unei anestezii locale și o mulțime de precauții în ceea ce privește vindecarea postoperatorie. Acest proces de recuperare poate fi uneori de lungă durată, deoarece frenul este un țesut puternic vascularizat. Frenectomia este necesară pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a copilului, a sănătății orale, dar și pentru a se păstra un aspect estetic al dinților.

Tipuri de fren

În funcție de poziționare, există două mari categorii de fren bucal, și anume fren lingual și fren labial. Frenul labial se împarte în fren labial superior și fren labial posterior, iar cel lingual poate să fie de două tipuri: anterior și posterior. Dimensiunea și poziționarea acestor țesuturi poate genera anumite complicatii, în funcție de caz. În acest mod, pot apărea repercusiuni în ceea ce privește alimentația, fonatia, fizionomia, dar și anumite probleme ​​ortodontice și de igienizare a cavității bucale. Pentru a se evita astfel de consecințe, este recomandată efectuarea frenectomiei încă din primii ani de viață.

Intervenția asupra frenului: avantaje

Pentru ca acest proces de înlăturare a frenului, precum și cel de vindecare să decurgă corespunzător, este foarte importantă realizarea unui consult încă din primii ani de viață. Intervenția de înlăturare a frenului, numită și frenectomie presupune o serie de avantaje, și anume:

Prin intervenția de înlăturare a frenului se asigură o dezvoltare normală a copilului;

Frenectomia contribuie la menținerea sănătății orale și a aspectului estetic al dintilor;

În urma frenectomiei, se poate obține cu ușurință functionalitatea limbii într-o perioadă scurtă de timp;

Procesul de vindecare decurge foarte rapid, atunci cand diagnosticul a fost stabilit la timp.

Frenectomia: metode de tratament

Există două metode prin care se poate realiza intervenția chirurgicală asupra frenului. Acestea includ frenectomia cu laser și frenectomia clasică. 

  • Frenectomia clasică

Frenectomia clasică presupune utilizarea unui bisturiu în scopul tratamentului unor anomalii la nivelul frenului. Însă, exista posibilitatea ca această procedură chirurgicală să includă unele consecințe neplăcute, precum sângerări semnificative și dureri locale. Pe de altă parte, acest tip de chirurgie cu bisturiu presupune și aplicarea unor suturi la nivelul inciziei, ceea ce poate reprezenta un aspect nefavorabil, care prelungește procesul de vindecare. Din acest motiv, în ultima perioada se optează pentru chirurgie cu laser în astfel de cazuri.

  • Frenectomia cu laser

În ceea ce privește frenectomia cu laser, aceasta este recomandată de către majoritatea medicilor, fiind nedureroasă și mult mai simplă decât frenectomia clasică. Acest tip de frenectomie presupune indepartarea frenului în cazul unor anomalii cu ajutorul unui laser, într-un timp foarte scurt și într-un mod cât mai eficient. Această intervenție chirurgicală nu include sângerarea și se vindecă foarte rapid. De asemenea, pentru a se realiza operația nu este nevoie de anestezie generala, fiind necesară doar anestezia locala.

Recomandări după efectuarea procedurii de frenectomie

În urma intervenției chirurgicale la nivelul frenului, există anumite aspecte de care trebuie sa se țină cont în vederea unei recuperări corespunzătoare. Este recomandat ca timp de 3-4 zile alimentatia acestora să nu includă alimente și condimente foarte picante sau dure, care pot irita zona de operație. Pe de altă parte, este foarte importantă curățarea cavității bucale după fiecare masă. Aceste aspecte ajuta la prevenirea unor infecții și conferă un proces de vindecare cât mai rapid.

În cazul intervenției chirurgicale la nivelul frenului, majoritatea medicilor recomandă ca această metodă să fie realizată de la cele mai mici vârste, pentru a se evita apariția unor complicații. Dificultățile de vorbire, dar și cele care vizează erupția dentară, precum și apariția retractiei gingivale sunt doar câteva aspecte care atestă necesitatea unei frenectomii. Pentru ca această intervenție chirurgicală sa decurgă cât mai rapid și eficient, se recomandă tipul de frenectomie laser. În acest mod, se asigură o vindecare rapidă și un tratament adecvat și confortabil .

Recuperarea după intervenția de frenectomie

Perioada de recuperare ȋn urma frenectomiei cu laserul este scurta  2-3 zile, fǎrǎ durere.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro