Extracții dentare

Extracții dentare

Extracția dentară este folosită ca o ultimă soluție în stomatologie, deoarece menținerea dinților naturali este prioritară. Există multe motive pentru care se pot realiza extracții simple sau multiple, incluzând cariile dentare, fracturi radiculare, necesitatea creerii unui spațiu în tratamentul ortodontic, infecții, etc.

Beneficiul major pe termen scurt asociat cu extracția dentară este eliminarea durerii. Dacă un dinte este grav afectat sau există o infecție, îndepărtarea dintelui respectiv ameliorează aproape imediat disconfortul. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că sunt necesare proceduri suplimentare pentru a înlocui dintele extras. Daca dintele extras nu este înlocuit, dinții vecini se vor înclina spre spațiul rezultat ducând de multe ori la modificarea mușcăturii care se insoțeste de dureri ale articulației temporo-mandibulare.

Extracția dentară este o manoperă deosebit de comună; trebuie reiterat însă faptul că este folosită ca o ultimă soluție, atunci cand dintele nu se poate salva prin nici o altă metodă.

Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre principalele motive pentru extracția dinților:

Carii profunde

Acesta este motivul cel mai frecvent pentru extracția dinților, reprezentând aproximativ două treimi din toate procedurile de extracție efectuate. Când caria afectează nu doar suprafața dintelui ci și rădăcina, tratamentul endodontic nu mai poate fi efectuat.

Dinți supranumerari

Există o varietate de explicații asociate cu dinții supranumerari, dar cel mai frecvent motiv este persistența dinților temporari. Efectul cel mai pregnant al acestor dinți este modificarea de poziție a dinților vecini, care duce, de cele mai multe ori, la necesitatea unui tratament ortodontic. De aceea, este necesară extracția lor cat mai timpurie pentru a evita modificările nedorite.

Boala parodontală

Adesea, dinții trebuie extrași deoarece osul în care sunt implantați este resorbit (erodat) încât nu mai poate oferi suport corespunzător dintelui. Cauza resorbției osoase și a inflamației gingiilor este aproape întotdeauna o boală parodontală avansată.

Extracția în scop ortodontic

Pentru alinierea corectă a dintilor, adeseori, este nevoie de un spațiu pe arcada dentară, iar dacă acest spațiu lipsește, de multe ori se apelează la extracția unei perechi de premolari.

Fractura dentară

În majoritatea cazurilor, când este vorba despre o fractură dentară, se poate apela la tratamentul endodontic pentru salavarea lui, dar în anumite cazuri, mai ales cand linia de fractură interesează rădăcina dintelui, acesta nu mai poate fi salvat și asfel se recurge la extracția lui.

Cum se efectuează procedura de extracție?

În general, extracția dinților poate fi simplă sau poate implica manopere chirurgicale mai complexe. Extracțiile simple se efectuează pe dinții erupti, vizibili în cavitatea orală și care încă mai prezintă o parte din suprafața coronară .După efectuarea anesteziei locale, se extrage dintele cu ajutorul cleștelui.

Extracțiile chirurgicale se efectuează pe dinți care nu mai sunt vizibili în cavitatea orală și de obicei necesită incizie pentru evidențierea lor.

Oricare ar fi tipul extracției, această metodă este complet nedureroasă!!!

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro

Denumire juridică: Prodan V. Lavinia Cristina - Cabinet Medical Medicină Dentară, Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială