Ce trebuie sa faceti pentru accelerarea vindecarii si evitarea de complicatii post-extractie

Nu deranjati locul extractiei. In caz contrar, puteti facilita aparitia iritatiei, infectiei sau sangerarii. Simpla apasare cu o compresa este suficienta pentru a controla sangerarea si pentru a ajuta formarea unui cheag de sange in alveola. Firele de sutura se pot indeparta in 5-6 zile. Daca sangerarea persista, adresati-va medicului stomatolog.
Nu fumati 48 – 72 de ore dupa efectuarea extractiei. Fumatul poate interfera cu procesul de vindecare, poate cauza sangerare si chiar infectia alveolei. Continuand sa fumati dupa primele zile, incetiniti viteza de vindecare si sangele nu va mai putea sa umple alveola si sa formeze cheagul necesar unei vindecari sanatoase. Fumatul poate afecta osul din jurul alveolei, ingreunand si mai mult vindecarea.
Folositi periuta de dinti cu grija. Cateva zile dupa extractie este foarte important sa mentineti locul cat mai curat pentru a preveni infectia si a ajuta la vindecare. Nu periati direct locul extractiei, cel putin 3-4 zile, pentru a preveni dislocarea cheagului de sange. In aceasta perioada puteti curata cu grija dintii din vecinatatea locului extractiei.
Evitati folosirea apelor de gura. Evitati sa clatiti cu apa de gura in primele 24 de ore de la extractie. Aceasta este una dintre principalele indicatii post-extractie necesara necesara a fi respectata pentru a asigura formarea cheagului de sange. Distrugerea cheagului poate duce la sangerare, la o vindecare mai de durata si chiar la infectie. Dupa primele 24 de ore ar trebui sa clatiti in zona respectiva cu apa calda sarata sau cu apa de gura pe baza de clorhexidina (ex:Parodontax). Clatiti usor dupa fiecare masa sau gustare, asigurandu-va ca apa va ajunge in zona extractiei. Clatirea indeparteaza resturile alimentare si debriurile din alveola, ajutand vindecarea.
Nu scuipati si nu beti cu paiul. In caz contrar, acestea vor duce la sangerare si la dislocarea cheagului de sange.
Fiti atenti la sangerare. Dupa extractie se plaseaza pe locul respectiv o compresa pe care trebuie sa o schimbati la un interval de aproximativ 10-20 de minute, in functie de gravitatea sangerarii. Este normal existe o mica sangerare in primele 8-12 ore de la extractie. Daca sangerare continua, folositi comprese din tifon pentru a opri sangerarea. Daca este nevoie sa folositi compresele acasa, nu uitati sa le rulati sub forma unui “ghemotoc” suficient de mare pentru a acoperi rana. Mentineti compresa pe locul extractiei, prin presare (muscand pe ea), timp de 30 de minute. Aceasta presiune ajuta la reducerea sangerarii si la formarea cheagului de sange. Daca sangerarea continua, umeziti un plic de ceai (este recomandat ceaiul negru), pliati plicul in doua si muscati pe el timp de 30 de minute. Ceaiul contine acid tanic, un hemostatic, care ajuta la oprirea sangerarii.
Folositi numai anumite medicamente. In perioada post-extractie este normal sa simtiti un mic disconfort. Puteti lua analgezice la fiecare patru ore sau la recomandarea medicului stomatolog. Medicamentele prescrise se vor lua in primele doua – trei zile post-extractie sau la recomandarea medicului. Daca sunt prescrise antibiotice, urmati cu strictete instructiunile.
Fiti atenti la edem. Pentru a preveni edemul post operator, aplicati gheata sau un prosop rece pe fata in primele 12–24 de ore post-extractie. Aplicati alternativ cu 10-20 de minute pauza, timp de ora sau mai mult, daca este necesar.
Aveti grija ce mancati. Pentru primele 24-48 de ore post-extractie, mentineti o dieta cu mancaruri moi. Evitati mancarurile FIERBINTI, picante, care pot provoca iritatii si arsuri in locul extractiei. De asemenea, evitati bauturile carbogazoase pentru 2-3 zile post-extractie. Este de evitat sa mancati imediat dupa extractie. Cand dispare efectul anesteziei puteti manca, dar este recomandat sa mestecati pe partea opusa cel putin 24-48 de ore, pentru a evita ca mancarea sa ajunga pe locul extractiei. Este la fel de important sa beti multe lichide intre mese. Trebuie sa evitati sa deranjati locul extractiei cu obiecte ascutite (tacamuri, scobitori, degete sau alte obiecte). Va puteti intoarce la regimul normal de alimentatie atunci cand considerati necesar.
Reduceti activitatile. Pentru primele 24-48 de ore post-extractie trebuie sa limitati activitatile, deoarece o activitate intensa poate duce la o intensificare a sangerarii. Nu va aplecati sau nu ridicati greutati in primele 2-3 zile post-extractie.
Cunoasteti efectele anesteziei. Cand se foloseste anestezia locala, obrazul, limba si buza vor fi amortite cateva ore dupa extractie. In timp ce sunt anesteziate veti avea o senzatie “ciudata”. In timpul acestei perioade aveti grija sa nu muscati, sa nu mestecati si/sau sa va scarpinati in acea zona, pentru ca puteti cauza o trauma severa tesutului conjunctiv.
Chiar daca respectati toate aceste indicatii post extractie, nu uitati ca pot aparea probleme pe termen lung. Lipsa unui dinte poate duce la probleme severe, ca de exemplu: mobilitatea dintilor, dificultati in masticatie sau malocluzie, care poate duce la probleme ale ATM (articulatia temporo-mandibulara). In aceasta zona va fi nevoie de o lucrare protetica fixa, implant, proteza partiala sau totala pentru a asigura o sanatate dentara pe termen lung.
Pentru orice intrebare sau nelamurire, va rugam sa ne contactati din timp. Cu cat se intervine mai rapid, cu atat complicatiile sunt mai mici.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro