Ce inseamna “bruxism” si ce este o “gutiera bruxism”?
“Bruxismul se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare. Tocirea dinților datorata bruxismului poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, mergand pana la mobilizarea acestora.
Gutiera de bruxism este un mijloc de a controla bruxismul, un dispozitiv personalizat care ajuta pacientul sa isi relaxeze articulatia temporo-mandibulara (ATM), implicit ocluzia, mușcătura.”
Ce categorii de persoane sunt predispuse bruxismului?
Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la copii sau adolescenti, precum si la adulți. La copii apare in perioada de schimbarea a dentiției temporare cu cea permanentă. Bruxismul la copii este fiziologic in timpul erupției molarului de 6 ani, care reprezintă cheia ocluziei dentare si care determină dimensiunea etajului inferior al feței si până ce acesta atinge planul de ocluzie. Dupa această perioadă devine patologic si necesită investigații suplimentare.
Exista anumiti factori declansatori?
Cauzele nu sunt încă foarte clar stabilite, acestea fiind multiple si complexe. Există insa anumiti factori declansatori, precum factorii genetici, fizici sau psihologici cu care este asociată această afecțiune:
- stres, anxietate, frustrări, furie
- odihnă insuficientă
- tulburări de somn
- dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare
- malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților)
- schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă – in cazul copiilor
Există și cazuri în care bruxismul poate fi un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor și mușchilor faciali. Uneori, este asociat și cu alte boli, precum boala Parkinson, demență, epilepsie, tulburări de reflux gastroesofagian, deficit de atenție/ hiperactivitate (ADHD) sau pavor nocturn.
Care sunt factorii care cresc riscul de a avea bruxism?
- vârsta – bruxismul este frecvent în rândul copiilor și poate să dispară până la adolescență
- tipul de personalitate – persoanele care sunt competitive, agresive sau hiperactive au un risc crescut de apariție a bruxismului
- unele tratamente medicamentoase – această afecțiune poate fi un efect secundar al unor medicamente, precum antidepresivele
- un nivel ridicat de stres sau anxietate
- fumatul, consumul de cafea sau de alcool
- ereditatea
Exista mai multe variante de tratament pentru bruxism?
Prescrierea tratamentului pentru bruxism se realizeaza de catre medicul stomatolog, dupa efectuarea unei consultatii de specialitate. In timpul consultatiei, medicul discuta cu pacientul si ii adreseaza acestuia intrebari specifice, pentru a identifica potenţiala sursa a problemei. De asemenea, medicul dentist verifică in cadrul examenului exo-bucal articulatia temporo-mandibulara (daca exista dureri la inchiderea deschiderea gurii, daca exista zgomote articulare, cracmente, e.t.c. ) și dinții, in cadrul examenului endo-bucal, pentru a stabili daca există semne de abraziune (macinare) a unitaților dentare.
În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă a bruxismului pacientului, medicul specialist poate recomanda:
- Purtarea unui dispozitiv de relaxare
Acest dispozitiv va fi personalizat, realizat special pentru a se mula pe dantura pacientului şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Gutiera de bruxism este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă fara depistarea cauzei declansatoare.
2. Găsirea unor modalităţi de relaxare
Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului. Daca suferiti de stres sau de anxietate, se poate recomanda terapia comportamentala cognitiva. Este important sa incercati sa va relaxati si sa aveti un somn odihnitor. Pentru acest lucru, puteti incerca: yoga, exercitii de respiratie, masaj, cititul inainte de culcare, o baie lunga, sau terapia prin muzica. Anxioliticele usoare, mai ales benzodiazepinele, pot fi de ajutor, dar nu ar trebui utilizate perioade lungi de timp.
3. Şlefuirea punctelor de contact premature dintre dinti „ a punctelor înalte” dintre cele doua arcade dentare, a interferentelor pentru corectarea ocuziei (muşcăturii).
4. Alte tratamente de corectare a bruxismului includ exercitiile de relaxare musculara si igiena dentara pe timpul noptii.
Gutiera pentru bruxism trebuie purtata o perioada de timp sau intreaga viata?
Gutiera reprezinta un dispozitiv intra-bucal realizat din material termo-plastic, ce impiedica contactul ocluzal, fiind potrivite intre dinti. Pot fi purtate in functie de gravitatea situatiei pe timpul zilei, noptii sau 24 h/zi.
Ce complicatii pot aparea in lipsa tratamentului?
Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, este necesar ca pacientii sa urmeze tratamentul prescris de medicul stomatolog. Netratat, duce la dureri de cap recurente, apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare (locul unde maxilarul inferior se articulează cu craniul), dureri la nivelul mușchilor feței, precum și la fracturi dentare. De regulă, durerile cauzate de bruxism pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului și ale cefei și mărirea volumului muşchiului maseter.
Nu uitati nici de controlul periodic la medicul stomatolog! Acesta poate identifica semnele preceoce ale bruxismului si poate face recomandarile potrivite pentru a preveni acutizarea sau agravarea acestor probleme.