Augmentarea osoasă

Augmentarea osoasă

Pentru a îmbunătăți confortul, funcția masticatorie și estetică, grefarea osoasă este de multe ori necesară pentru a înlocui țesutul osos pierdut și a ne permite inserarea implanturilor dentare. Necesitatea augmentării osoase poate fi cel mai bine explicată prin împărțirea în două categorii principale.

01

Augmentarea osoasă minoră

Augmentarea osoasă minoră care, de regulă, se încadrează în parametrii chirurgiei orale și poate fi efectuată in cabinetul/clinica stomatologică.

02

Augmentarea osoasă majoră

Augmentarea osoasă majoră, care va intra în sfera de aplicare a intervenției chirurgicale maxilo-faciale și este, de obicei, efectuată într-un cadru spitalicesc. Aceste grefe sunt de obicei necesare pentru a înlocui defectele osoase mari rezultate din traume sau alte patologii.

Augmentarea „minoră”

  • Augmentarea osoasă se efectuează, de regulă, în scopul inserării implanturilor dentare. Cerința de bază pentru plasarea unui implant dentar este existența unei înălțimi și grosimi osoase adecvate. Dacă oricare din ele (grosime/înălțime) este insuficientă, poate fi necesară o augmentare osoasă pentru a ne permite inserarea unui implant. Metodele cele mai folosite sunt următoarele:

Se folosește in cazul dinților irecuperabili și care trebuie extrași. Această situație poate apărea ca rezultat al cariei, bolii parodontale avansate (boala gingiilor cu pierderea de os) sau în urma unui traumatism (dinte fracturat). După extracție, în cazul în care se va insera aplica un implant ulterior, se poate opta pentru prezervarea alveolei postextracționale. Aceasta constă fie din aplicarea unei grefe osoase (xenogrefă) fie a unui plug de A-PRF (obținut din centrifugarea sângelui pacientului), materiale care se inseră în interiorul alveolei. Această manoperă este avantajoasă deoarece optimizează înălțimea și grosimea osului rezidual și astfel permite plasarea corectă/optimă a implantului.

De multe ori, în partea posterioară a maxilarului superior, sinusul maxilar coboară spre creasta alveolară (osul care susține dinții). În acest fel se reduce cantitatea de os din zonă. În cazul în care lipsesc dinți în această zonă, iar pacientul dorește înlocuirea lor cu implanturi, poate fi necesară ridicarea membranei sinusale. Aceasă etapă este urmată de inserarea unei grefe osoase pentru a crea înălțimea necesară pentru inserarea implantului.

In absența unui dinte sau dinți, creasta alveolară poate fi prea subțire pentru plasarea implantului. Pentru a crește grosimea\înălțimea osului este necesară o augmentare osoasă cu os autolog sau xenogrefă. Acesta este aplicat in zona in care urmează a se insera implanturile. Peste acesta, se aplica o membrana (din colagen/pericard/PTFE) fixată de obicei cu pini din titan pentru ai spori stabilitatea.

De unde provine osul?

Există patru tipuri de grefă: 1. Grefă autogenă: Osul provine de la același individ. Cu alte cuvinte, pacientul este donatorul său. 2. Alogrefele: Osul provin de la un alt donator uman. 3. Xenogrefe: Osul provine de la o altă specie, de obicei surse bovine. 4. Grefe sintetice: create din hidroxiapatită, hidroxiapatită combinată cu fosfat tricalcic și sulfat de calciu.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro

Denumire juridică: Prodan V. Lavinia Cristina - Cabinet Medical Medicină Dentară, Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială