Odontectomia

Despre odontectomie

De obicei, un adult are patru molari de minte, unul în fiecare cadran al maxilarelor.

Primul molar permanent erupe la vârsta de 6 ani și este adesea denumit “molar de 6 ani”.

La vârsta de 12 ani, al doilea molar permanent erupe în spatele primului molar. Acesta se mai numește “molar de 12 ani”.

Cel de-al treilea molar erupe în spatele celui de-al doilea molar în jurul varstei de 18 ani (17-25 ani). Aceasta este perioada în care persoana dobandeste înțelepciune, de aici termenul de “molar de minte”.

De ce avem nevoie de odontectomii

Atunci când un molar de minte nu reușește să erupă în cavitatea orală, el este denumit molar de minte inclus. Molarii de minte incluși pot fi încorporați complet în maxilar sau pot fi parțial erupți in cavitatea orală.

Incluzia molarilor de minte rezultă, de obicei, din cauza spațiului insuficient in spatele molarului de 12 ani. De aseenea este determinată și de alinierea necorespunzătoare a dintelui sau înclinarea axului de erupție.

Ce complicații pot aparea?

Molarii incluși pot deveni dureroși, pot fi afectați de carie , țesutul moale din jurul lor se poate inflama si nu de puține ori acest lucru duce la infecție (pericoronarită). În plus, ei pot compromite sănătatea parodontală a molarului de 12 ani și / sau pot contribui la afectarea carioasă a acestuia. Rar, țesutul din jurul molarilor de minte se poate dezvolta în chisturi localizate. La rândul lor, acestea pot compromite rezistența și integritatea mandibulei dacă nu sunt tratate.

Extracția

În general, necesitatea de a înlătura molarii de minte poate fi încadrată în următoarele categorii:

Pacienții care prezintă durere și / sau umflături sau au respirație urât mirositoare (halitoză/halenă). În mod obișnuit, pacientul va avea un molar de minte cariat și / sau un țesut moale infectat (pericoronarită). Acesta înconjoară molarul de minte. Adesea, aceștia au dificultăți în deschiderea gurii și pot prezenta tumefacții la nivelul unghiului mandibulei.

Durerea poate crește în intensitate în timpul masticației. În stadiile mai avansate ale afecțiunii pot apărea febra precum și dificultăți la înghițire.

Această categorie include pacienții care au o situație pe care nu o cunosc, cum ar fi caria sau boala parodontală (boala gingiilor). De obicei acestea silențioase sau inactive. Eventual, deși rareori, ei pot avea un chist localizat sau o tumoare.

Acești pacienți sunt de obicei identificați în cadrul unei examinări de rutină cu ajutorul radiografiei panoramice.

Acest grup de pacienți este grupul clasic de vârstă cuprins între 16-25 de ani. Acestora s-au decelat molarii de minte pe examinările radiografice de rutină și care vor urma sau nu să fie supuși unui tratament ortodontic.

Îndepărtarea molarilor de minte este, în general, benefică pentru a preveni apariția durerii, a infecției, a bolii parodontale (parodontita) și a cariilor. Îndepărtarea chirurgicală a molarilor de minte incluși la acastă categorie de pacienți este deseori mai ușoară. Și este cu cea mai rapidă recuperare și cele mai puține riscuri asociate.

Etapa I

La prima vizită, se face o examinare clinică completă urmată sau , de preferința precedată de o evaluare radiografică detaliată. Evaluarea constă dintr-o radiografie panoramică și, ocazional, o imagine 3-D (CBCT-computer tomograf) atunci când este necesară. De asemenea, este determinată de nevoile pacientului.

Etapa II

Odată ce toate informațiile au fost revizuite, vi se vor explica toate riscurile și beneficiile asociate intervenției. Apoi, vi se va recomanda tratamentul adecvat situației dumneavoastră.

La sfârșitul consultului se stabilește data și ora intervenției. Uneori, dacă situația o permite, intervenția chirurgicală poate avea loc în aceeași zi. În ziua intervenției chirurgicale, tratamentul dvs. va fi revizuit din nou împreună cu dvs. și veți primi răspuns la toate întrebările. Consimțământul informat va fi revizuit și semnat, iar tratamentul va fi finalizat într-un cadru confortabil și calm.

Etapa III

La sfârșitul intervenției vi se dau indicațiile de îngrijiri post-operatorii. După caz, se va da o rețeta cu medicație antibiotică și antiinflamatoare. Un control post-operator scurt va avea loc în săptămâna ce urmează.

Adresă

Avram Iancu Nr. 20 400089 Cluj-Napoca

Număr Telefon

0724 686 368

Adresă Email

contact@sentrumdent.ro

Denumire juridică: Prodan V. Lavinia Cristina - Cabinet Medical Medicină Dentară, Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială